Nytt system for byggavfall

containerPano
Byggmakker Storkaas har i samarbeid med Sunde Renovasjon og Gjenvinning AS utviklet en ny container som gjør det enkelt å sortere avfall på byggeplassen. Containeren er delt opp slik at det kan sorteres inntil fire avfallsfraksjoner direkte på byggeplassen.

Av Randi Røinaas Lomeland, Ordkraft


- Vi mener denne kildesorteringscontaineren har et stort markedspotensial, og burde bli standard på alt fra bygging av hus og hytter til alle som driver med renovering- og ombygging, forteller Per Rønningen, varehussjef på Byggmakker Storkaas, som sammen med Sunde Renovasjon og Gjenvinning AS står bak nyutviklingen.

Viktig produkt for byggebransjen
Ideen kom da Byggmakker Storkaas var i gang med Miljøfyrtårnsertifisering.

– Det er en gammel ide jeg har hatt, og i forbindelse med at vi skulle bli Miljøfyrtårn tok vi opp ideen igjen. Sunde Renovasjon og Gjenvinning AS så mulighetene for å bidra og hjalp med det tekniske så ideen ble et konkret produkt, sier Rønningen.

Rønningen mener produktet er viktig for byggebransjen, da det bidrar til at alle nå har plass til å kildesortere avfallet. På større byggeplasser har man gjerne plass til mange containere til avfallssortering, mens det ofte er plassutfordringer på mindre byggeplasser.

– Nå har alle plass til å kildesortere, forteller Rønningen, som legger til at produktet skal lanseres hos Byggmakker i mai 2014.

Prototypen (se bilder) inneholder tre rom, to korte og ett langt. Tilbakemeldinger fra markedet vil avgjøre om det blir tre eller fire rom til sortering. Containeren er nå utstilt på Byggmakker Storkaas.
Innovative Miljøfyrtårn
– Vi synes denne lanseringen er spennende. Undersøkelser og forskning viser at det miljøfokus som genereres gjennom Miljøfyrtårnsertifisering skaper innovasjon. Vi ser eksempler i form av små og større tiltak. 
Disse er med på å bekrefte funnene som vi senest har fått dokumentert gjennom en doktoravhandling i bedriftsøkonomi, sier Morten Leuch Elieson, daglig leder i Stiftelsen Miljøfyrtårn.
Byggmakker har valgt Miljøfyrtårn

– Vi har fokus på miljø, og Miljøfyrtårn har blitt vårt stempel på at vi tar miljøet på alvor. Vi har også fått flere av våre kunder og leverandører til å bli Miljøfyrtårn, og jeg synes vi som byggevareforhandlere har et stort ansvar til å påvirke våre leverandører og kunder, forteller Rønningen. Byggmakker Storkaas fikk god veiledning og hjelp fram til sertifisering av Bjørn-Erik Fodnes fra AdCommitto AS.

Byggmakker er en av landets største byggevarekjede med 87 utsalgssteder som selger til både forbrukermarkedet og proffmarkedet. Byggmakker omsetter for ca. 6 milliarder kroner. Hovedkontoret ble Miljøfyrtårnsertifisert i 2010, og mange utsalgssteder er også i gang med eller sertifisert Miljøfyrtårn.

Kildesortering i praksis4